A sivatagi nem fesztivál :) tíz elve

Lassan egy hónappal ezelőtt kezdtem ezt a posztot írni, a befejezésére várva, amely végre elkészült 🙂 , de már így is mennyi mindent nem posztoltam emiatt, meddig húztam (pl. drága Magdus nénim április 25-i születésnapján át, aki idén már 103 éves lenne, áldásilag meg mi ugye 120 évet szoktunk kívánni, tehát akár még élhetne is, és tán él is még, csak egy másik világban, a másvilágon, vagy tán épp a két világ közt megrekedve, körülöttem lengve… 😉 Apu meg azt hitte, simán csak elfelejtettem – hát nem, sőt…!), mert gondoltam, hogy előbb ezt, de most már aztán tényleg nosza:

Uncsi éjszakai műszak, de találtam magamnak izgit 🙂 : az egyik új kollégámról ma (=már lassan egy hónapja…) derült ki számomra, hogy nem csak tudja, mi az a Midburn, de vagy négyszer is volt két évvel ezelőttig, és büszkén vágta rá, hogy fesztivál, amit én kikértem a burn rendezvények nevében. Miért? Mert éppen a tíz elv (főleg egy része, de pláne összességében) tesz különbséget a fesztivál és a burn között. Négyszer volt, tudatmódosítókkal bulizni, de a tíz elvről még sosem hallott, meséli nevetve. Részemről a döbbenet, a szomorúság, a csalódottság és a harag váltakozó arányú, de igencsak radikálisan, maximális mértéke váltakozik, azzal a kérdéssel fűszerezve, hogy ez vajon hogy lehetséges. Négy év Midburn, még ha mind a négyszer free camper is, azaz tábor nélkül, akár full egyedül, akár senkivel sem beszélve és semmiről sem informálódva, akkor is: ez kinek a felelőssége…?

Mindegy is, előugrik belőlem a pedagógus, az óvó néni 😉 , a leendő “keringő felügyelő” 🙂 , és elkezdem neki magyarázni, firkálni, rajzolni, a lenti képig. Nem tudok rajzolni. De docendo discimus=tanítva tanulunk, és hálás vagyok neki, hogy általa, a miatta fejtörésem miatt én is mélyebbről ismertem most meg a tíz elvet. Sok szeretettel, szabadon felhasználható! 🙂 Saját értelmezésem persze. 🙂 Köszönöm OCD, neked is hálás vagyok, hogy ilyen leegyszerűsítve látom a dolgokat! 🙂 (nem, nem vagyok pszichiátriai esetként tényleg kényszeres, de hogy hajlamom van rá, az biztos, erre pedig az a legnagyobb bizonyíték, mármint arra, hogy nincs igazi kényszerbetegségem, hogy általában eléggé gond nélkül el tudom engedni bármilyen kényszeres vágyam, még ha néha nehezen is, de akkor is el tudom. 🙂 )

És akkor tessék kérem, végül mind a tizet körbe rendezve, hiszen nincs sorrendjük, pláne nem fontosságilag, és egymáshoz való viszonyuk éppen a körben egyenlítődik ki középről nézve:

20180414_052424Oké, tán kötelező jelmagyarázat, pláne, hogy tényleg nem tudok rajzolni, akkor legalább hadd mondjam el, hogy mi mi akart lenni – tetszőleges sorrendben, fentről kezdve, olyan 12-1 óra tájt az óra járásával megegyező irányban:

 1. $ áthúzva = nonprofit és kereskedelemmentesség, hiszen ugye csak jeget lehet venni, semmi mást bent + sem a rendezvényt nem ér reklámozni, sem a rendezvényen bármit is reklámozni, akár tábort, akár tábor szolgáltatását is, sőt, reklámpólóban sem ér lenni, még csak logósan sem, nem hogy feliratosan
 2. ajándék = gifting = az ajándékozás értéke (a nem vehető semmi mellett, de fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem bartel üzlet, hogy adok, ha adsz vagy adok, mert adsz, vagy adj, mert adok, hanem a feltétel nélküli ajándékozás tiszta jó indulatból, hátsó szándék vagy elvárás nélkül)
 3. emberek körben állnak egymás kezét fogva = közösségi aktivitás, mi együtt egy közösséget alkotunk, olyan emberek közösségét, akik eme tíz elv szerint élnek (évente egy hetet a sivatagban, más, kisebb burner eseményeken, és amúgy a hétköznapi életünk során is)
 4. nagy hátizsákos ember (és nem pingvin, ahogy valaki egyszer rávágta 😉 ) = önfenntartás, maxi felelősségvállalás mindenkinek magáért a közösségen belül (azaz hiába közösség és hiába ajándékozós elv, de ne úgy gyere, hogy majd más úgyis kisegít, miközben túl sem kell pánikolni, ha mondjuk valamit otthon felejtettél, tizenezer ember között még a sivatagban sem fog senki éhen halni pl… 😉 )
 5. az egy Izrael térkép akart lenni 🙂 = polgári felelősségvállalás és a rendezvényt befogadó ország törvényeinek betartása is (lásd droghasználat vagy meztelenkedés téma pl., amiket pl. az izraeli törvények tiltanak…), azaz oda-vissza országviszony: mi betartjuk az ország törvényeit a rendezvény alatt, de hatni is akarunk eme tíz elvvel az egész államra.
 6. dávidcsillag-kereszt-félhold-tolókocsis-hímnős jel-felnőtt és gyerek együtt körben = radikális MINDENKI befogadása, maxi mindenki elfogadás
 7. áthúzott lábnyom = leave no trace = ne hagyj ökológiai lábnyomot, környezetvédelem, sőt, jobb állapotban hagyása a helynek, mint ahogy igénybe vettük
 8. cica 🙂 (pedig pandát akartam, de azt meg aztán pláne nem tudok rajzolni 😉 😀 ) = radikális önkifejezés (akár cicának, akár pandának  öltözve is pl… 😉 Hogy a tütüszoknyás felsővezető szakállas férfikról már ne is beszéljünk: ez az a hely, ahol tényleg tényleg mindenki azt vesz fel, amit csak akar, még az átlag jeruzsálemi igénytelenség 😉 jelenségén is túl… 🙂 )
 9. itt és most jelek (óra nyíllal és felkiáltójellel)= a pillanat megélésének fontossága (vs. most előbb körülnézek, aztán majd visszajövök: haha 😀 , ott olyan nincs, nincs visszamenés, minden folyamatosan változik, legközelebb már nem is biztos, hogy ott lesz, vagy mások lesznek ott. Döntsd el mindig az adott pillanatban, hogy kell valami vagy nem)
 10. és két emberke egy puzzle-t rak össze = aktív részvétel, effektív csinálás (vs. passzív részvétel csak néző vagy hallgatóként, a színpad széléről bekukucskálás, vagy az előbb írt “előbb csak körülnézek” hozzáállás…)

Nu, rajzművész vagyok-e én…? 😀

De főleg megértette-e már végre mindenki, hogy miért nem fesztivál ez?

 • Mert a fesztiválokon szabadon lehet bent ezt-azt vásárolni, itt viszont nem.
 • Mert a fesztiválokon előadók vannak, a résztvevők meg passzív résztvevői az eseménynek, míg burn rendezvényeken a résztvevő közösség közösen szervez, rendez, épít mindent, aztán élvezi, azaz az aktív részvétel elv.
 • Ezen kívül azért sem, mert a fesztiválokra lehet a nyitás napján, sőt, akár utána is jegyet venni, sőt, akár napijegyet is, itt viszont nem, hiszen ez egy fél éves-éves tervezésű-szervezésű-építésű esemény, és  csak évente két-három alkalommal van jegyeladás feliratkozás és sorsolás alapján (utána egymástól lehet venni-egymásnak eladni, de azt is tilos az eredeti vásárlási ártól különböző áron eladni vagy venni, pontosan a kereskedelemmentesség elve alapján, hogy ne lehessen jegyekkel üzérkedni)

Aztán persze nem hagyott nyugodni, hogy ha már körben áll mind a tíz, és egyes elveket amúgy is csak más elvekkel lehet a legjobban magyarázni, akkor mi lenne, ha megnézném az összes elv mindegyik másikhoz fűződő viszonyát, hogy vajon ők egymással milyen viszonyban vannak – és sikerült bakker példát találnom minden, de MINDEN összeköttetésre, ami olyan sok (tíz az n-ediken…? 😉 Ja, nem: F. Pál megoldotta a számomra már túl nagy kihívásnak tűnő matekfeladatot 😀 , és meg is osztotta velem: “nem annyira sok, 10*9/2 = 45” – ja, tényleg! 🙂 Köszi! 🙂 ♡ ) blabla, hogy még mindig gép nékül egy ujjal telefonon tuti nem fogom bepötyögni, hiszen eddig sem kis kihívás ;), viszont szóban bármikor szívesen mesélek bárkinek. 🙂 Milyen szép lett már, nem, szinte háromdimenziós, nem? 🙂

20180508_191317

És máris életre kelt, még posztolás előtt, amikor meséltem és mutattam is valakinek ezt, valaki, akivel idén vszeg együtt fogunk jövő héten (!!! 😀 ) leutazni a sivatagba az idei mese élményanyaggyűjtéséhez 😉 , “lenyűgöződött” 🙂 és megkérdezte, hogy csinálok-e ebből én is valami művészeti installációt, ahogy olyan sokan mások, hiszen ez alapvetően egy művészeti rendezvény, és én először egészen meghökkentem a kérdésén, hogy még hogy én kiállítani valamit 13 000 ember elé egy művészeti rendezvényen, hahaha 😀 , itt biztos valami félreértés van, hiszen nekem semmiféle művészi érzékem sincs, ő meg jól kinevetett 🙂 , majd amikor lassan meggyőzött arról, hogy tényleg komolyan kérdezte, akkor meg egészen meghatódtam, hogy te jó ég, valaki tényleg látja bennem a művészt, annak ellenére, hogy úgy nőttem fel otthon, hogy hát neked kislányom a művészetekhez semmi tehetséged (önbeteljesítő jóslat, helló…), aztán három év egy bölcsészből színművésszé váló ember mellett, aki nem tudta megállni, hogy ne rajtam taposva váljon művésszé, engem antiművész ellenpéldának kikiáltva (önbeteljesítő jóslat#2), és ugye az egy éves itteni főiskolai óvodai gyakorlatom a gyerekeket is folyton leoltó, és naná, hogy belém is csak újra és újra rúgó (“ez nem elég jó, selejt!” – gyereknek is, nekem is…) óvónővel (#3) hej, mi minden művésziséget és kreativitást fedeztem már fel magamban, amint ezektől a káros elemektől megszabadultam és felszabadultam 🙂 és helyette a burn művészeti közösségben töltöm szinte minden szabad energiám, és lám, ez a fiú meglátása is csak azt bizonyítja, hogy nem véletlenül és nem is hiába! 🙂 😀

És hogy lesz-e ebből bármi több, mint ilyen firka egy cetlin? Majd később kiderül… 😉 Tán nem idén, mondta ő…

Hétfőn kezdődik!!! 🙂 A harmadik mese a Nap, a Homok és a Szél birodalmában! 🙂 Midburn 2018, csuhajja! 🙂 Avagy ahogy mifelénk mondják: see you in the dust! 🙂 Vagy in dust we trust! 🙂 ♡♡♡ 🙂

Egy hozzászólás to “A sivatagi nem fesztivál :) tíz elve”

 1. Pre-Midburn jóga-zumba-touch! :) | If good day horse, vagyis hajónapló :D Says:

  […] Semmi különös, ez csak egy sima mindennap-blog: él, lát, hall, figyel, érez, csodálkozik, agyal, néha világmegvált… 🙂 « A sivatagi nem fesztivál 🙂 tíz elve […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d blogger ezt szereti: